‘Feanster Open’ dartstoernooi staat op eigen benen

De ondertekening van de stichtingsakte van de Stichting Feanster Darts. Vanaf links Mr. Margreet Mook, Wouter Numan en Sander van der Veen. 

SURHUISTERVEEN – – Het Feanster Open dartstoernooi is ondergebracht in de Stichting Feanster Darts. Onlangs werd de stichtingsakte getekend ten kantore van notaris Mook.

,,Het succes van het eerste dartstoernooi begin januari van dit jaar was de reden om een stichting in het leven te roepen”, zegt Wouter Numan, voorzitter van het stichtingsbestuur, dat verder bestaat uit Sander van der Veen (secretaris) en Henk Jan van der Veen, die de penningen beheert.

De eerste editie – gehouden in Zalencentrum De Lantearne – was een probeersel, zegt de kersverse preses. ,,Slaat een dergelijk toernooi aan, is er voldoende belangstelling, wat kunnen we ervan verwachten? Wij hadden er geen idee van”, laat Wouter Numan weten.

Het werd een daverend succes. De regerend jeugdwereldkampioen Jurjen van der Velde uit Zevenhuizen gaf aan de jeugd een clinic. Iedereen was enthousiast en lovend over de organisatie en de locatie. ,,We kregen veel positieve reacties van zowel de deelnemers als het publiek. Het aantal deelnemers overtrof ruim de verwachtingen en het niveau was hoog. Er kwamen zelfs darters uit Duitsland, die de volgende keer graag terug willen komen en dan met nog meer landgenoten, zo lieten ze ons via een appje weten”, vult Sander van der Veen aan.

Voorwaarde was uiteraard wel dat er een vervolg zou komen. Tijdens de evaluatie bleek dit punt een hamerstuk. Werd er tijdens het toernooi in de wandelgangen al geopperd om het toernooi uit te breiden tot een tweedaags evenement, ook daarover waren de bestuursleden het snel eens. Wouter Numan: ,,We hebben het eerste jaar ervaring opgedaan, maar willen het geheel nog meer professionaliseren. Reden om de Feanster Open onder te brengen in een stichting. Surhuisterveen staat nu ook vermeld op de officiële dartskalender.”

Het eendaagse evenement wordt dus met ingang van de volgende editie verdeeld over twee wedstrijddagen. Met op vrijdag 3 januari 2020 het koppeldartstoernooi en op zaterdag 4 januari het singletoernooi, beide in De Lantearne. De organisatie wordt daarbij ondersteund door dartspromotor Harm Jan Smid, uitbater van Darts Centre Groningen, die makkelijk ingang heeft bij zowel Nederlandse als buitenlandse darters . ,,Hij geeft ons de nodige adviezen en regelt ook de organisatie rond de wedstrijden, een professionele aanpak dus”, aldus Sander van der Veen.

Het stichtingsbestuur barst van de ambitie. ,,We willen in deze regio het darten nog meer op de kaart zetten en zijn druk aan het brainstormen over eventuele mogelijkheden om daar gestalte aan te geven”, zegt Wouter Numan.