Feanster Open dartstoernooi krijgt zeker een vervolg

Surhuisterveen – ‘In boppeslach’. Zo blikte de organisatie terug op de eerste editie van het ‘Feanster Open’ dartstoernooi, dat werd gehouden in Zalencentrum De Lantearne te Surhuisterveen.

,,We kregen veel positieve reacties van zowel de deelnemers als van het publiek”, lieten Wouter Numan en Sander van der Veen namens de organisatie weten. ,,Iedereen was enthousiast.”

In totaal hadden zich maar liefst 55 koppels ingeschreven, afkomstig uit hele noorden. Er had zich zelfs een drietal uit Duitsland aangemeld. ,,Na afloop stuurden de oosterburen nog een appje met de tekst Nächstes Jahr kommen wir wieder zurück, aber dann mit mehrere Spieler.”

Dezelfde avond nog volgde de evaluatie. Er wordt zelfs voorzichtig gedacht aan een tweedaags evenement. ,,Met op de ene dag het koppeltoernooi, zoals deze keer, en op de tweede dag een individueel toernooi. Maar dat is nog toekomstmuziek”, aldus de organisatie.

De eerste editie werd professioneel opgezet. Om ook de jeugd tot zestien jaar de kneepjes bij te brengen hoe de pijltjes het beste te gooien werd jeugdwereldkampioen Jurjen van der Velde uit Zevenhuizen gestrikt om tips te geven. Er was helaas nog niet veel belangstelling van de kant van de jongere garde.

Jurjen van der Velde vermaakte zich echter uitstekend. ,,Het ziet er allemaal prima uit voor een regionaal toernooi”, vond het toptalent, die al op grote podia stond. De finale waar hij de wereldtitel pakte werd gespeeld in Alexandra Palace in London. Hetzelfde podium waar Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld ook acteerden en onlangs het wereldkampioenschap werd gespeeld.

Ambities heeft Jurjen zeker. Momenteel speelt hij in clubverband op het één na hoogste niveau. ,,Ik zou wel een niveau hoger meekunnen, maar dat is niet te combineren met school. Dat zou te veel reistijd kosten. Maar als de mogelijkheid zich voordoet wil ik proberen professioneel darter te worden. Daar ga ik zeker voor.”

Samen met z’n maat Jarno Bottenberg uit Drachten nam hij ook deel aan het koppeltoernooi, dat ’s middags om 16.00 uur begon met de voorronden. ’s Avonds werden de halve finales en de finale gespeeld op het Feanster podium. De avondwedstrijden werden voorzien van het enthousiaste commentaar door mastercaller Ray Martin, die de sfeervolle grote zaal van De Lantearne omtoverde tot een kleintje Ally Pally.

Het koppel Van der Velde/Bottenberg haalde de finale niet, waaruit bleek dat het toernooi een sterke bezetting kende. Het koppel Willem Zeeman en Sander Debreczeni uit Drachten werd winnaar door Pieter en Siete de Jong (Heerenveen) na een bijzonder spannende finale te verslaan. De verliezersronde werd gewonnen door Stefan Lingbeek en Bouke Ellens uit Zoutkamp. Zij klopten Marc en Gauke Ytsma uit Surhuisterveen, die eerst moesten afrekenen met hun plaatsgenoten Geert van der Ploeg en Pieter van der Meer.


Jeugdwereldkampioen darts geeft tips bij Feanster Open

Surhuisterveen – Het podium in de Lantearne zal, voorafgaand aan het ‘Feanster Open’ dartstoernooi, op zaterdag 5 januari voor de jeugd zijn.

Niemand minder dan JDC Youth World Champion Jurjen van der Velde zal de jeugd van wlf tot zestien jaar tussen 14.00 en 15.00 uur voorzien van tips en tricks hoe je het meeste uit het spelletje kunt halen. Waar moet je om denken, hoe kan je het beste gaan staan. Hij zal tevens vertellen wat hij heeft gedaan of moet doen om te worden wat hij nu is. Jurjen van der Velde is enorm getalenteerd en een enorme klasbak.

Niet alleen de tips en tricks zullen de revue passeren, ook krijgt de jeugd de kans om een leg 301 op de finalebaan tegen de jeugdwereldkampioen te spelen en is er een fotomoment met één van de gewonnen bekers.

,,Voor ons als organisatie is het een eer om deze wereldkampioen te mogen verwelkomen op ons evenement”, laten Wouter Numan en Sander van der Veen weten, de drijvende krachten achter het groots opgezet toernooi. ,,Om John McDonald te citeren: Ladies and gentleman…it’s time to meet the player…

Jurjen van der Velde zal ook, samen met zijn maat en koppelpartner Jarno Bottenberg, deelnemen aan de ‘Feanster Open’. De ‘Feanster Open’ – een koppeltoernooi – begint om 16.00 uur met de voorronden. De halve finales en de finale worden ’s avonds gespeeld en worden voorzien van commentaar door mastercaller Ray Martin. Inschrijven aan de zaal kan nog op de wedstrijddag tot 15.30 uur. Deelname is vanaf zestien jaar, de kosten zijn €15,- per koppel. 


‘Feanster Open’ koppeltoernooi nieuw op de dartskalender

SURHUISTERVEEN – Zaterdag 5 januari 2019 staat Surhuisterveen in het teken van het darten. Dan wordt in Zalencentrum De Lantearne een groots opgezet koppeltoernooi gehouden, uniek voor de regio.

De eerste ‘Feanster Open’ is professioneel opgezet. “Het wordt een bijzonder sfeervol evenement”, zeggen Wouter Numan en Sander van der Veen, de drijvende krachten achter het geheel. “Er is een professionele organisatie ingehuurd, die het wedstrijdgedeelte voor haar rekening neemt.”

De minimumleeftijd van de deelnemers is gesteld op 16 jaar. Het toernooi is gedoteerd met een prijzenpot van € 1.000,00, waarvan € 300,00 voor het winnende koppel, met als kanttekening dat de prijzenpot is gegarandeerd bij deelname van 64 koppels of meer.

De voorronden beginnen om 16.00 uur en worden in de grote zaal gespeeld. De halve finales en de grote finale worden ’s avonds op het podium afgewerkt, waar het publiek – dat gratis toegang heeft – via videoregistratie op een grootbeeld de wedstrijd nauwlettend kan volgen. De grote zaal wordt dan omgetoverd tot een heuse dartsarena.

De halve finales en de finale worden van commentaar voorzien door mastercaller Ray Martin, een begrip binnen de dartswereld. Opgeleid door RTL 7 dartscommentator Jacques Nieuwlaat is hij gespecialiseerd in het presenteren van dartsdemonstraties, clinics en wedstrijden. Tevens is hij referee bij internationale toernooien. Zo kon de welbespraakte en met humor doorspekte Martin mannen als Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, eigenlijk alle internationale grootheden verwelkomen op ‘zijn’ podium. Hij is dan ook een veelgevraagde presentator/mastercaller bij dartstoernooien. Een echte entertainer, die ook als zanger optreedt, zo ook tijdens de ‘Feanster Open’. Na afloop is gezelligheid troef. Het dartsspektakel wordt afgesloten met muziek.