Hoog niveau tijdens ‘Feanster Open’ dartstoernooi

De huldiging van de winnaar van het singletoernooi met v.l.n.r. Sander van der Veen (organisatie), Luke van der Kwast en Wouter Numan (organisatie) © Foto Harm Feitsma

SURHUISTERVEEN – De tweede editie van het ‘Feanster Open’ Dartstoernooi werd wederom een daverend succes. Werd het vorig jaar alleen een koppelwedstrijd gehouden, deze keer werd gekozen voor een tweedaags evenement. Op vrijdagavond het koppeltoernooi met op de zaterdag een singletoernooi.

“We zijn meer dan tevreden”, liet Wouter Numan, voorzitter van het organisatiecomité weten. “Aan het koppeltoernooi deden maar liefst 69 koppels mee, dat is vijfentwintig procent meer dan het vorige jaar. Het aantal deelnemers aan het singletoernooi was 63. De deelnemers kwamen uit het gehele Noorden, er waren zelfs een vijftal Duitsers.”

Er werd gespeeld op maar liefst 24 banen. Door de grote deelname aan het koppeltoernooi konden de eindwinnaars pas in de late uurtjes worden gehuldigd. “We hebben nog niet geëvalueerd, maar we overwegen om het toernooi het volgend jaar om te gooien. Het singletoernooi naar de vrijdagavond en het koppeltoernooi naar de zaterdag”, laat medebestuurslid Sander van der Veen weten.

De organisatie wordt ondersteund door dartspromotor Harm Jan Smid van Darts Centre Groningen. Smid regelt het gehele wedstrijdgebeuren en was onder de indruk van het niveau van het toernooi. “Heel behoorlijk”, zo liet hij weten.

Op de deelnemerslijst stond ook dit jaar Jurjen van der Velde uit Zevenhuizen (GN), jeugdwereldkampioen in 2018. Een titel die hij in 2019 niet wist te prolongeren. Jurjen: “Ik verloor van de latere finalist Keane Barry, die de vorige week ook meedeed aan het grote PDC WK, waaraan ook Michael van Gerwen en Danny Noppert deelnamen. Een podium, waar ook Jurjen van der Velde eens hoopt te staan. “Mijn ambitie is nog steeds om professioneel darter te worden. In december ben ik 17 geworden en kan nog een jaar bij de jeugd meegooien. Ik neem nu ook deel aan de Development Tour in Engeland, het jeugdcircuit van de PDC.” Wanneer hij op het grote Ally Pally podium in London zal staan? “Misschien is over twee jaar nog te vroeg, maar ik wil er wel naar toe werken”, zegt Jurjen van der Velde.

Wist het Groninger talent niet de wereldtitel individueel te prolongeren, wel pakte hij in 2019 de mondiale titel met het jeugdteam, bestaande uit vier darters, waaronder Luke van der Kwast, de winnaar van de ‘Feanster Open’. In de finale versloeg hij Michael Rouwkema. Jurjen van der Velde haalde de winnaarsronde niet, waarmee werd aangetoond op welk niveau de pijltjes werden gegooid. Wel wist hij de verliezersronde te winnen ten koste van Marcel Otter.

Het koppeltoernooi werd gewonnen door Armando Slotboom en Martijn Klasens. Zij versloegen het duo Dylan van Dijk en Michael Rouwkema.


Tweede ‘Feanster Open’ Dartstoernooi groter opgezet

SURHUISTERVEEN – Na het succes van het eerste ‘Feanster Open’ dartstoernooi komt er vrijdagavond 3 januari (vanaf 18.30 uur) en zaterdag 4 januari (14.30 uur) een vervolg in Zalencentrum De Lantearne.

,,De reacties waren vorige keer zo positief, dat we eigenlijk meteen hebben besloten om er een vervolg aan te geven”, zegt Wouter Numan. De eerste keer was een probeersel, zegt de voorzitter van het organisatiecomité. ,,Wat kon je er van verwachten, is er genoeg belangstelling van de kant van de deelnemers? Wij hadden er geen idee van.” Tot grote tevredenheid van de organisatie stonden er maar liefst 55 koppels – waaronder een drietal uit Duitsland – op de deelnemerslijst.

Twee dagen

Werd het toernooi vorig jaar op één dag afgewerkt – het betrof alleen een koppeltoernooi – de tweede editie is groter van opzet en over twee dagen verdeeld. Vrijdagavond is er weer het koppeltoernooi, terwijl er nu op zaterdag een singletoernooi wordt gehouden. ,,Er wordt gespeeld op maar liefst 24 banen, verdeeld over twee zalen”, laat medecomitélid Sander van der Veen weten. ,,De halve finales en de finales worden op het podium gespeeld, waarbij de wedstrijd op een groot scherm te volgen is. Vorig jaar gebeurde dat in een fantastische sfeer, dit jaar zal het niet anders zijn.”

De eerste editie van het koppeltoernooi werd gewonnen door Willem Zeeman en Sander Debreczeni uit Drachten. De concurrentie is deze keer echter groot. Op de deelnemerslijst staan onder andere Luke van der Kwast en Frans Harmsen, inmiddels een grote naam in het dartswereldje. Ook de jonge Jurjen van der Velde uit Zevenhuizen – wereldkampioen en Europees kampioen bij de jeugd – komt weer naar Surhuisterveen. De Groninger staat bekend als een groot talent en gaat op voor een carrière als prof.

Professionele aanpak

De organisatie wordt ondersteund door dartspromotor Harm Jan Smid, uitbater van Darts Centre Groningen. ,,Hij geeft ons de nodige adviezen en regelt de organisatie rond de wedstrijden, een professionele aanpak dus”, licht Sander van der Veen toe. De toegang voor het publiek is beide dagen gratis.

Deelnemers kunnen zich nog opgeven via feansteropen@gmail.com. Aanmelden kan ook beide dagen tot een half uur voor het begin van het toernooi.